Doamna de aur a canotajului românesc

Asist. univ. dr. Alexandru ABRAMIUC/

În prezent, președinte al Agenției Naționale pentru Sport, doamna Elisabeta Lipă, declarată de Federația Internațională de Canotaj, cea mai bună canotoare a secolului, a acceptat propunera Revistei FEFS Constanța și ne-a oferit un interviu în exclusivitate.

A.A:  Ați fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Ce a însemnat aceasta distincție pentru dumneavoastră?

E.L.: Să fiu desemnată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj, a fost o normalitate având în vedere marile performanțe obținute de mine pe parcursul carierei mele sportive. Am debutat la Jocurile Olimpice la vârsta de 19 ani în 1984 la Los Angeles, apoi au urmat încă 6 participări la  Jocuri Olimpice încununate de medalii. A fost aprecierea sacrificiului meu, a familiei și cel mai mare titlu pe care am putut să-l dăruiesc țării mele.

A.A: Care este povestea primei urcări a dumneavoastă în barcă și ce va determinat să alegeți canotajul?

E.L.: Eram în clasa a X-a la liceul din Botoșani, când s-a anunțat selectie pentru canotaj. După măsurători și probele de control, doamna antrenoare Ileana Pavel, mi-a spus că dacă acceptă familia și merg la CS Olimpia București, am să ajung cea mai bună canotoare din lume.

Mama “săraca”, mi-a spus: “pleci , dar eu nu vin să te iau înapoi!” și am plecat. După o lună am vrut să renunț. plângeam mereu din cauza programului de antrenament: trezită de dimineață programul consta în muncă, muncă și iar muncă. Nu am plecat, am continuat să mă antrenez și astfel am urcat în barcă la primul concurs în care am ieșit campioană, apoi au urmat încă 25 de titluri de Campioană Națională, iar canotajul a devenit iubire.

A.A: Puteți să ne descrieți în câteva rânduri momentul câștigării  primei medalii olimpice de aur din cariera dumneavoastră sportivă?

E.L.: Prima medalie olimpică….Los Angeles 1984. Aveam 19 ani și era prima participare lângă colegele mele care erau deja consacrate, eu fiind o debutantă. Știam că trebuie să-mi fac treaba bine, nu aveam presiunea valorii competiției și am câștigat, eram epuizate în urma efortului depus. Am realizat performanța pe care am făcut-o după multe minute de refacere, iar bucuria am simțit-o atunci când toți cei care ne încurajau strigau: “Felicitări fetelor!, Bravo România!”. Eram campioană olimpică la 19 ani, eram cea mai bună din lume!

A.A: Cum a fost momentul în care ați lăsat deoparte alunecarea pe luciul apei, având in vedere cariera uriasă pe care ați realizat-o ca sportiv de înaltă performanță?

E.L.: Momentul despărțirii de luciul apei în calitate de sportiv, a fost pentru mine un moment fericit. La 40 de ani, mi-am încheiat cariera cu un aur olimpic. Am muncit 4 ani pentru “6 minute”. Această ultimă medalie a reprezentat pentru mine o încununare a carierei. Nu am împărțit ultima medalie de aur cu nimeni. A fost numai a mea și sunt foarte fericită!

A.A: Pentru că nu ați putut să stați departe de sportul care v-a adus atât de multe satisfacții, ați fost coordonatoarea lotului national de canotaj. Cum a trăit Elisabeta Lipă câștigarea primei medalii olimpice de aur de către Lotul Național de Canotaj, dumneavoastră atunci fiind în  afara bărcii?

E.L.: Emoțiile și trăirile cursei, “tu fiind pe uscat”, sunt mult mai puternice și mai intense. Atunci când ești sportiv în momentul când s-a dat startul dispare orice emoție și încordare, locul lor fiind luat de concentrare, dorință de victorie și multă adrenalină care te poartă cu fiecare vâslă introdusă în apă mai aproape de  victorie.

Am simțit o bucurie profundă, un sentiment de mândrie că sunt româncă și în același timp de împlinire sufletească deoarece munca și performanțele mele au fost duse mei departe de către noile generații.

A.A: Având în vedere că pentru Jocurile Olimpice de la Paris din anul 2024 s-au calificat un număr record de echipaje, care sunt speranțele dumneavoastră la medalii?

E.L.: Medaliile olimpice sunt atributul Comitetului Olimpic și Sportiv Roman, dar ca iubitoare de canotaj îmi doresc și cred că este posibil să obținem 3-4 medalii. Astăzi suntem “sportul rege” al delegației României pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

A.A: Care este secretul reușitei dumneavoastră?

E.L.: Succesul carierei mele sportive nu s-a datorat unui secret în mod special. Am participat la prima ediție de Jocuri Olimpice la 19 ani, muncind foarte mult pentru a ajunge acolo și am plecat în cursă cu gândul să câștig și am câștigat! La fel am tratat toate starturile în orice tip de competiție și de cele mai multe ori am câștigat. Munca pe care am depus-o la antrenamente și mentalitatea de învingătoare mi-au asigurat succesul reușitei mele ca sportiv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.