miercuri, iulie 17, 2024
ActualitateȘtiați că?!

Principalul obiectiv al studentului – triatlonist Cristian Tranulea este participarea la Jocurile Olimpice.

drd. Gabriela TOMESCU |

Cristian Tranulea
Sursa: Facebook

Cristian Tranulea este student în anul III în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, având o carieră de succes în natație și triatlon. Acesta a reprezentat România la competiții Europene și Mondiale, obținând zeci de medalii la juniorat și tineret. Cariera de sportiv a debutat în natație, sub îndrumarea lui Răzvan Florea. La primul său Campionat Național, a terminat pe locul 102 din 105. Acesta a fost momentul în care Cristian s-a ambiționat și și-a dorit să urce pe podium, în 2016 obținând argintul la naționale. „Am intrat pentru prima dată în bazin la vârsta de 4 ani, la recomandarea medicilor. Dacă la început a fost o  necesitate practicarea acestui sport, ulterior am devenit tot mai competitiv și am dorit să obțin performanțe. A fost foarte greu la început, deși mă antrenam 6 zile pe săptămână, aproximativ 8 ore pe zi și, în cele din urmă, am reușit să urc pe podium la proba mea preferată, 50 metri liber.” a declarat sportivul pentru Revista FEFS Constanța.

Deși se afla în plină ascensiune, dupa mulți ani de perfomanță în înot, a luat decizia de a experimenta triatlonul, în prezent fiind legitimat la CSA Steaua București. „Ca marea majoritate a triatloniștilor, am practicat înot la început. Consider că este aproape imposibil sa faci performanță în triatlon, daca nu ai o bază solidă din înot. Cele trei sporturi care compun probele la competițiile de triatlon sunt natație, ciclism și atletism. Toate sunt foarte importante, însă la proba de înot se poate câștiga cel mai mare avans. Dacă nu prinzi un pluton bun la bicicletă, poți pierde lupta pentru medalie.  Debutul competițional în acest sport a fost în 2015, la Trichallenge Mamaia, cea mai importantă competiție din Europa de Est și Balcani. Am aflat despre acest eveniment pe Facebook și am hotarât să particip. A fost o decizie spontană, mai ales că această competiție s-a desfășurat în ziua în care m-am întors din cantonament. Trenul a întârziat, mașina s-a stricat în drum spre concurs, iar bicicleta cu care am intrat în competiție nu avea calitatea uneia potrivită pentru acest nivel. Deși am concurat împotriva unor campioni ai acestui sport, am reușit sa ies primul din apă, fiind pentru prima dată când am înotat în asemenea condiții, în afara bazinului. A mai urmat o perioadă de tranziție, în care am continuat să particip și la competițiile de natație, însă am simțit că pot avea mai mult succes la triatlon.”, a mai completat studentul nostru, în interviul acordat.

În anul 2016, Cristian a devenit vicecampion național atât la înot (50 metri liber), cât și la triatlon; de asemenea, s-a clasat pe locul al doilea și la Cupa Federației la aquathlon. „La vârsta de 17 ani am obținut trei medalii de argint, la trei sporturi diferite. Am considerat, totuși, că trebuie să aleg. Am reușit să obțin punctajul pentru a face parte din lotul național de triatlon, iar acest lucru m-a ajutat să iau o decizie obiectivă, care mi-a adus și satisfacție sufletească. Îmi place ceea ce fac!”, a conchis Tranulea.

 În 2017, Cristian Tranulea a ocupat aurul la Campionatul Național de juniori, distanța sprint. Recent integrat la tineret, prima competiție la această categorie i-a adus primul succes pe distanță olimpică, la individual – medalia de bronz.

„Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice. Acesta este principalul meu obiectiv acum…Este visul oricărui sportiv!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *