Sportul m-a făcut să învăț că limitele sunt puse pentru a fi depășite!
Iulian IACOMI |
Sunt Iacomi Iulian, am 43 de ani și sunt înscris la master în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității Ovidius Constanța, în programul de studii de PERFORMANȚĂ ÎN SPORT .
Primul contact cu sportul l-am avut la vârsta de 12 ani când am început să practic caiac-canoe la baza sportivă de la Năvodari, orașul natal. ProblemeLE medicale m-au făcut să mă opresc din practicarea acesi discipline sportive și m-am îndreptat către rugby, datorită constituției atletice mai ,,solide,, la vârsta de 14 ani. Din cauza situației financiare nu am continuat studiile după terminarea liceului, căutând un loc de muncă care să îmi confere un confort financiar, însă nu am încetat să iubeasc sportul.
Încă de la vârsta de 20 ani (anul 2000), pentru că îmi doream o condiție fizică bună și pentru că am iubit sportul dintotdeauna, am început să practic atletismul începând cu alergări ușoare pe distanțe scurte până la cele lungi. Iubesc senzația de libertate pe care mi-o dă alergarea.
În anul 2014, împins de soție (eu aveam îndoieli că aș putea rezista deoarece zilnic mă antrenam dar nu depășeam 20 km de alergare ), am participat la primul marathon și anume MARATONUL NISIPULUI organizat chiar la malul mării, acolo unde eu îmi făceam antrenamentele zilnic. Nu vă pot explica ce sentimente m-au răscolit după finalizarea maratonului: fiul meu în vârstă de 5 ani atunci, mi-a exclamat: ,,Am cel mai tare tată !!!. Nu pot să vă spun că a fost ușor dar a meritat! Nu mă credeam în stare să alerg atât de mult! Am terminat cursa pe locul 2 în cadrul categoriei de vârsta 30-39 ani la care am participat cu un timp de 3h 52 min si 12 sec.
După această realizare, nu au mai existat pentru mine cuvintele ,, NU POT,,. Mi-am spus că sunt în stare să realizez orice lucru îmi propun. Am descoperit astfel triatlonul și în anul 2016 am participat la Trichallenge Christmas, o competiție care îmbină cele 3 sporturi: natație, ciclism și atletism. La cel din urmă sport nu se punea problema că aș avea dificultăți dar natația nu a fost sportul la care să am experiență dar am depășit și această limită. Au mai urmat alte competiții de care sunt mândru că am putut participa, perfecționându-mi zilnic condiția fizică.
În anul 2017 am mai participat și la OCEAN LAVA, o competiție internațională de triathlon, într-o ștafetă împreună cu doi prieteni care au făcut fiecare înotul respectiv ciclismul iar eu am participat pe atletism. Tot în acest an am concurat la PEGAS DUATLON Buftea, o altă experiență de neuitat.
Tot din dorința de a realiza orice îmi propun , în 2016 am organizat împreună cu soția, ajutat financiar și sprijinit de câțiva prieteni, un cros umanitar care avea ca scop ajutor financiar pentru fata unei vecine , în vârstă de 16 ani care se lupta cu un diagnostic crunt: cancer ovarian. Crosul umanitar a fost o cursă necompetitivă, dedicată sănătății și prețuirii vieții dar care în același timp sfătuia oamenii să facă mișcare, având probe atât pentru adulți cât și pentru copii. Văzând câți oameni s-au mobilizat și ne-au ajutat cu tot ceea ce este nevoie în organizarea crosului, atunci când a mai fost nevoie am mai organizat până în prezent, tot în orașul unde locuiesc, încă 5 crosuri umanitare, ocupându-mă de la regulamentul concursului până la aprobarea lui de către autorități și căutând sprijin financiar împreună cu soția. Pare puțin dar munca din spatele lor este în egală măsură cu mulțumirea din ochii celor pe care am încercat să îi ajut cum am putut și totul fiind făcut din iubire pentru sport.
Aceeași dragoste pentru mișcare m-a determinat ca în anul 2018 la vârsta de 39 ani, demonstrându-mi mie în primul rând că dacă vrei se poate, să mă înscriu la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ovidius, deschizându-mi astfel noi orizonturi. Facultatea m-a ajutat să continui acest drum și să mă perfecționez. În cursul facultății am absolvit și modulul destinat pregătirii personalului didactic organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Ovidius Constanța.
Sportul a devenit astfel un stil de viață pentru mine și familia mea iar la sfârșitul anului 2020 am deschis bazele asociației FAMILY RUNNERS cu scopul de a pregăti copiii și tinerii în duatlon (atletism și ciclism) pentru a duce un stil de viață sănătos. Știam că mersul pe bicicletă este una din bucuriile copilăriei și atunci cum altfel să atrag copiii într-un sport nou decât îmbinând aceste două ramuri sportive. De asemenea în cadrul facultății am învățat că jocurile sportive sunt cele care îi atrag pe copii la atletism și am avut succes. Azi asociația pregătește fizic în jur de 50 copii militând cu sloganul MIȘCARE ÎN AER LIBER, întărindu-le astfel imunitatea și păstrând mintea sănătoasă. Mișcarea înseamnă viață, sportul înseamnă sănătate! Sportul nu trebuie să lipsească din viața unui copil fiindcă îl ajută să se dezvolte fizic și psihic.
Nu există să nu poți! Sunt cuvintele pe care i le spun mereu și băiatului meu în vârstă de 13 ani care, văzând în familie cum m-a schimbat sportul, a deprins pasiune și el pentru sport și după ce a explorat mai multe ramuri sportive, acum practică baschet.
Din dorința de a fi bun în ceea ce fac m-am înscris anul acesta la un curs de preparator sportiv pentru a mă ocupa de pregătirea fizică a sportivilor, aceasta fiind considerată unul dintre cei mai importanți factori ai antrenamentului sportiv, în scopul obținerii de performanțe sportive.