marți, noiembrie 12, 2024
Studenți

Experiența studentelor FEFS în mobilitatea Erasmus

Daria Maria Ciurea și Bianca Gabriela Catrinar, studente ale Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ovidius din Constanța, recent întoarse dintr-o mobilitate Erasmus, ne povestesc în câteva rânduri experiența lor de un semestru, la universitatea Tras-os-Montes e Alto Douro, una dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din Portugalia, situată în partea de nord-est a țării, în orașul Vila Real.

Am petrecut un semestru înconjurate de studenți din toate colțurile lumii, tineri din Spania, Turcia, Polonia, Brazilia, Croația, Italia Slovacia, Slovenia, Maroc, Grecia și Niveria, având șansa de a cunoaște diferite culturi și oameni extraordinari, cu care nu ne-am fi întâlnit în afara acestei experiențe. Am descoperit noi modalități de gândire, de abordare  și soluționare a unei probleme, dar și opinii diferite față de tot ce ne înconjoară, rezultate ale unor culturi și ale unor sistem de educație diferite față de cel urmat în România.

Persoanele cu care am interacționat au fost extrem de primitoare și săritoare, iar în special voluntarii din cadrul ESN (Erasmus Student Network), care ne-au ajutat găsindu-ne cazare și ajutându-ne să ne integrăm.

Din punct de vedere academic, nu am observat mari diferențe în modul de predare al profesorilor de la UTAD și al cadrelor didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), singura deosebire remaractă și care ne-a creat câteva dificultăți a fost pretenția unor cadrelor didactice de a comunica în limba portugheză, lucru imposibil pentru noi, însă înțeles de alte cadre didactice care au găsit o alternativă de predare, prin traducerea lecției în limba engleză la finalul acesteia, ori prin numirea unui student care să ne ajute prin traducerea cursului.  Prezența la cursuri susținute într-o limbă străină ne-a ajutat să ne adaptăm, iar momentele de lucru practic, cu siguranță să ne dezvoltăm.

Sistemul de evaluare este puțin diferit față de România. Notele sunt de la 0 la 20. Profesorii evaluând studenții înaintea perioadei de sesiune prin diferite teste, probe practice sau proiecte. În cazul în care studenții iau o notă mai mică de 9, vor intra mai departe în examen.

Dotările bazei sportive din cadrul universității din Vila Real de care ne-am bucurat, sunt: pistă de atletism, teren special amenajat pentru fotbal, teren de rugby, sală de handbal și teren cu nisip pentru volei pe plaja.

La finalul acestei experiențe minunate, pe care dacă este posibil ne dorim să o repetămacă, vă putem sugera că dacă doriți să participați la o astfel de mobilitate ar fi folositor să aveți cunoștințe de limbă a țării în care vreți sa studiați. Dacă țara pe care v-ați ales-o este o țară caldă nu uitați că iarna este frig, chiar dacă nu la fel ca acasă, așadar să nu uitați de hainele groase. Nu ezitați să încercați experiențe noi, gusturi și mâncăruri diferite, culturi și locuri nevizitate de voi încă.

Grație experienței Erasmus am dezvoltat abilități, prietenii și cunoștințe noi, elemente definitorii în parcursul nostru educațional și profesional pe care le vom prețui mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *