miercuri, iulie 17, 2024
Studenți

“O Dată…!!”

Teodora FUDULI /

Acum trei ani, am simțit nevoia să scriu și să public, alături de fratele meu, o carte despre ceea ce a ajuns să fie viață mea: sportul. “O Dată…!!” este de fapt povestea unor copii care au avut norocul să întâlnească un profesor extraordinar, care le-a insuflat cu înțelepciune și dăruire pasiunea pentru sport și care le-a ghidat pașii spre înalta performanță.

Atât eu, cât și fratele meu suntem practicanți de karate din copilărie, de 15 ani. Am început acest sport în familie și ne-am integrat rapid în marea familie a iubitorilor și practicanților de karate. Persoana care a unit permanent această familie și a menținut încrederea în noi înșine a fost antrenoarea noastră, Dana, un om cu înaltă conduită morală și dedicat profesiei, dar mai presus de orice, un om iubit. Cartea include o parte subiectivă, în care cu emoție am strâns gânduri ale colegilor și părinților noștri, pe care le-am dedicat senseiului nostru, deoarece ei îi datorăm evoluția noastră sportivă, dar și emoțională și mentală. Apoi, cartea include o parte obiectivă, în care descriem succint istoria karate-do, precum concursurile la care sportivii pot participa și regulile aferente. Am dorit ca orice persoană care citește această carte să dobândească informațiile esențiale despre acest sport, să-l înțeleagă, sperând astfel că vom trezi curiozitatea altor copii sau adulți față de acest sport minunat.

(Arhivă personală – Fuduli Teodora)

Pe lângă aceste informații utile, ceea ce am transmis însă în această carte este povestea reușitei. De când am început să practicăm acest sport, sensei ne-a insuflat permanent faptul că “O Dată…!!” ajungi în punctul să obții centură neagră, adică punctul de maxim succes, barieră finală în carieră unui practicant de karate. Acela este momentul către care tinde orice copil care practică acest sport. Acest “O Dată…!!” poate fi experimentat de orice copil, orice om care își dorește cu adevărat, care muncește pentru a-și atinge țelurile. Dar, învățând să iubim acest sport, să muncim pentru a ajunge pe podium, am înțeles că acest “O Dată…!!” nu este doar acel moment unic în care ai obținut centură neagră, ci el este o suma a tuturor momentelor petrecute în sala de sport și în afara ei, momentele grele de durere când ești accidentat sau când simți că nu mai ai resursecele sau momentele de bucurie petrecute alături de colegi în taberele de antrenament. “O Dată…!!” când ajungi să obții centură neagră și să fii în cel mai înalt punct al carierei tale de sportiv este posibil doar dacă ai parcurs toate celelalte momente cu bucurie, cu încredere, cu dedicare, doar dacă sala de sport a devenit spațiul tău sacru, iar antrenorul și colegii tăi ti-au devenit familie.

Invit pe oricine dintre voi să petreacă doar câteva minute citind crâmpeie din această carte. Poate pentru unii va fi punctul de plecare către un drum propriu care duce spre performanță.

Autori: Teodora Fuduli – campioană mondială, vicecampioană europeană (Studentă anul II FEFS Constanța, specializarea Educație Fizică și Sportivă. )

             Mihai Fuduli – vicecampion național

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *