joi, noiembrie 21, 2024
Nutriție, Medicină, Psihologie sportivăStudenți

Cu Horia Croitoru despre adoptarea unui plan alimentar echilibrat

drd. Andreea MIHĂESCU |

Interviu cu Horia Croitou, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport -Constanța, technician nutritionist și instructor de fitness cu multiple acreditări internaționale.

1.Descrie-te în câteva cuvinte.

Sunt absolvent al studiilor de licentă și masterat ale Facultății de Educație Fizică și Sport și absolvent al celor două module destinate pregătirii personalului didactic organizate de Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Ovidius Constanța, doctorand în cadrul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, tehnician nutriționist și instructor fitness acreditat internațional în mai multe ramuri ale domeniului aerobic-fitness.

Sursa: Horia Croitoru, album privat

2.Când și cum ai avut primul contact cu viața sportivă?

Primul contact cu sportul l-am avut încă din ciclul școlar primar când am început sa practic pe rând  mai multe sporturi individuale dar și jocuri sportive. A fost perioada în care, îndrumat fiind de părinți, am început să explorez lumea sportului experimentând cât mai multe ramuri sportive cum ar fi înot, judo, tenis, fotbal, baschet și volei. Toate aceste discipline le-am practicat la diferite cluburi sau în cadrul echipelor școlare din dorința permanentă de a face mișcare și de a putea indentifica sportul care mă atrage cel mai mult. Odată ce am ajuns la jocul de volei mi-am dat seama că acesta este sportul care mă atrage cel mai mult și pe care îl voi practica în continuare. Am fost membru al echipei de volei a Clubului Sportiv Școlar Nr. 1 Constanța timp de 7 ani până la terminarea junioratului în clasa a XII-a.

3. Ce te-a motivat să urmezi studiile Facultații de Educație Fizică și Sport din Constanța și ce amprentă a lăsat această alegere asupra stilului tău de viață?

Motivul principal a fost acela că îmi doream să continui activitatea în lumea sportului deși îmi încheiasem cariera de jucător de volei la finalul anilor de juniorat din cauza unor probleme medicale remediate cațiva ani mai târziu. Din punctul meu de vedere Facultatea de Educație Fizică și Sport îmi oferea oportunitatea de a continua tot acest parcurs în lumea sportului, ba chiar îmi putea deschide noi orizonturi, ceea ce s-a și întâmplat un an mai târziu când în urma unor recomandări primite în cadrul facultății am avut ocazia să pătrund în lumea fitnessului și aerobicului. Datorită acestei recomandări și în urma unei perioade de training de câteva luni am început să activez ca instructor de aerobic. Acesta a fost momentul în care am putut vedea multitudinea de oportunitați pe care le am în domeniul fitnessului și aerobicului.

4. Când ai sesizat că doar activitatea fizică nu este suficientă pentru un corp sănătos?

Am sesizat acest aspect încă din perioada în care activam ca voleibalist în cadrul Clubului Sportiv Școlar Nr. 1 Constanța. Cu toate că, în acea perioadă, cunostințele mele se limitau la faptul că un sportiv ar trebui să aibe o alimentație mai „bogată” în comparație cu o persoană sedentară fără a cunoște mai în amănunt ce presupune acest lucru și că trebuie să aibe un progam bine stabilit de odihnă pe lângă cel de antrenament. Toate celelalte informații am început să le asimilez puțin mai târziu la facultate, după admiterea în primul an universitar, cât și în cadrul unor cursuri și workshopuri pe care le-am urmat la cea mai consacrată școală de profil din țară.

5. Cum te-a ajutat pe tine în plan sportiv dar și personal decizia de a urma un program alimentar?

Adoptarea unui plan alimentar echilibrat și ridicarea lui la rang de stil de viață reprezintă din punctul meu de vedere cheia către atingerea oricărui obiectiv propus (ex: scădere ponderală, dezvoltarea masei musculare, dezvoltarea forței, a rezistenței etc). Pentru mine, să adopt un stil de viață echilibrat, a fost cea mai bună modalitate de a-mi menține forma fizică, de a da randament la toate activitățile fizice pe care le-am desfășurat până în momentul de față și de a face față unui program cotidian destul de încărcat atât fizic cât și psihic. 

6. Cât de important este numărul meselor dintr-o zi și respectarea unui program alimentar?

Numărul meselor dintr-o zi poate să varieze în funcție de obiectivul fiecărei persoane, de rutina zilnică sau de stilul de viață. Când discutăm de numărul meselor dintr-o zi putem observa că apar recomandări tot mai diverse din partea specialiștilor din domeniul nutriției (pornind de la 1-2 mese până la 5-6 mese pe zi).  Niciuna din aceste recomandări nu este greșită dacă este corelată corect cu obiectivul și stilul de viață al subiectului. Cel mai important aspect în adoptarea unui anumit program alimentar îl reprezintă calcularea și asigurarea necesarului caloric zilnic concomitent cu asigurarea unui aport echilibrat de macro și micronutrienți. De cele mai multe ori aportul caloric este recomandat să fie preponderent în prima jumătate a zilei pentru că la majoritatea persoanelor această perioadă coincide cu perioada cea mai intensă din punct de vedere al activității fizice sau intelectuale a zilei, urmând ca aportul caloric să se diminueze cu cât ne apropiem de ora de culcare. Un alt aspect important când discutăm de aderarea la un plan alimentar îl reprezintă crearea unei rutine zilnice care să poată favoriza un control mai bun al micilor derapaje care pot apărarea pe parcurs. Atfel dacă reușim să ne stabilim niște tipare care să cuprindă câteva perioade din zi predefinite în care putem să servim mesele ne va fi mult mai ușor să nu ne abatem de la ele și să ne atingem obiectivele stabilite. Din păcate de cele mai multe ori nu dăm importantă prea mare stilului nostru de viață și al programului cotidian ci dăm atenție doar obiectivului pe care ni l-am propus și suntem tentați să adoptăm orice plan alimentar care aparent a dat rezultate la alte persoane chiar dacă acestea au cu totul alte particularități față de noi (gen, vârstă, greutate, nivel de pregătire, afecțiuni medicale, alergii sau intoleranțe alimentare, rutină zilnică etc.) O astfel de abordare în majoritatea cazurilor va fi sortită eșecului din simplul motiv că suntem persoane diferite, avem nevoi diferite și răspunsul fiecărui organism este diferit la stimulii la care este supus.

Sursa: Horia Croitoru, Album privat

7.Ce am putea face pentru a evita această capcană a dietelor așa-zise minune care dau mereu rezultate la alte persoane numai la noi nu?

Recomandarea principală este aceea de a ne adresa unui specialist în domeniu care, în urma unei evaluări amănunțite, să ne poată face o serie de recomandări care să ne ajute să ne atingem obiectivul. Din păcate această variantă este cea mai rar întâlnită și de cele mai multe ori majoritatea persoanelor intră în această „luptă” singure bazându-se doar pe entuziasmul și ambiția de început care de cele mai multe ori nu durează prea mult. O altă abordare care din punctul meu de vedere ar putea avea rezultate mult mai bune este reprezentată de conștientizarea greșelilor alimentare pe care le facem (în 90% din cazuri oamenii sunt conștienți de greșelile pe care le fac dar nu vor să le recunoască sau caută scuze pentru a le face în continuare) și încercarea treptată de remediere a acestora. Orice schimbare în stilul de alimentație, pentru a nu crea dezechilibre, carențe sau frustrări trebuie făcută treptat și cu puțină atenție la reacțiile organismului în momentul în care puțin câte puțin este privat de anumite alimente cu care a fost obișnuit până în acel moment. Aceste mici schimbări pot fi reprezentate de: simplă diminuare a portiilor de mâncare, un aport caloric mai mic la masa de seară, scăderea aportului de grăsimi saturate, diminuarea aportului de carbohidrați simpli in general și al zahărului în special, diminuarea consumului de produse cu un conținut mare de sare, creșterea aportului de legume și leguminoase, creșterea aportului de fibre concomitent cu o mai bună hidratare. Toate aceste îmbunătățiri pot fi adoptate treptat una câte una astfel încât să nu fim complesiti de avalanșa de schimbări bruște pe care o presupune respectarea unei diete și astfel ne vom diminua șansele de a renunta într-un timp relativ scurt fără a avea rezultate notabile. Unul dintre principiile de bază când discutăm de obținerea rezultatelor în urma adoptării unui stil de viață echilibrat este acela al continuității. Cu cât vom reuși să menținem pe o durată mai lungă de timp acest stil de viață pe care încercăm să îl îmbunătățim permanent, cu atât vom avea rezultate mai bune decât dacă încercăm să urmăm o dietă generică care de cele mai multe ori este foarte restrictivă și pe care o vom putea urma o perioadă scurtă de timp.

8. Mâncăm diferit în funcție de obiectivul setat?

Da, planul alimentar trebuie să fie mereu adaptat în funcție de obiectivul pe care ni l-am propus și să asigure permanent organismului toți nutrienții de care are nevoie chiar dacă discutăm de slăbire sau dezvoltarea masei musculare. În cazul procesului de slăbire se recomandă totuși o dietă echilibrată care să se bazeze pe un deficit caloric de maxim 400-500 kcal din necesarul caloric zilnic și care să favorizeze o slăbire controlată și să diminueze riscul apariției efectului yo-yo care este tot mai întâlnit datorită faptului că majoritatea persoanelor apelează la diete foarte restrictive și urmăresc o slăbire cât mai accentuată într-un timp cât mai scurt. Aceeași recomandare este valabilă și pentru persoanele care își doresc dezvoltarea masei musculare și care consideră că un aport alimentar cât mai mare (indiferent de numărul caloriilor ingerate zilnic) este benefic pentru atingerea cât mai rapidă a obiectivului setat. Din păcate în aceste cazuri majoritatea persoanelor ajung să constate că de fapt mâncatul în exces nu i-a ajutat să câștige masă musculară ci din păcate doar au acumulat un surplus de țesut adipos pe care mai târziu va trebui să se chinuie să îl elimine. În concluzie în ambele cazuri moderația și echilibrul alimentar ne vor ajuta să ne atingem obiectivul iar monitorizarea permanentă a progreselor înregistrate ne va da posibilitatea să facem mici ajustări ale planului alimentar în funcție de evoluția atât a stării fizice cât și a stării psihice până la atingerea obiectivului propus.

9. Ce mesaj le transmiți studenților FEFS?

Tuturor studenților FEFS le doresc să pună cât mai multă pasiune în tot ceea ce fac indiferent de specializarea pe care au ales-o și sunt cât se poate de sigur că dacă vor face acest lucru, atât oportunitățile cât și performanțele în activitatea profesională nu vor întârzia să apară. Îi asigur că odată cu admiterea în cadrul acestei facultăți au pășit într-o instituție care de-a lungul timpului a format unii dintre cei mai buni specialiști în domeniul educației fizice și sportului atât din Dobrogea cât și din țară și sunt sigur că și actualii stundeți vor pășii în aceeași direcție îndrumați și sprijiniți fiind de un corp didactic cu multă experiență, entuziast și mereu dornic de a deschide noi orizonturi studenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *