miercuri, iulie 17, 2024
Studenți

Tenisul de masă, un sport benefic pentru copii

Denisa URÎTU /

Tenisul de masă este în primul rând, un sport al minții prin strategia și tensiunea simțită în timpul fiecărui punct, atât de sportivi cât și de spectatori, dar în special de antrenori și colegii de echipă. Totodată, este un sport în care dezvoltarea fizică se face în mod proporțional la nivelul întregului corp. Copiii sunt încurajați să înceapă tenisul de la o vârstă cât mai fragedă, atât pentru a influența apariția performanței mai rapid, cât și pentru pentru dezvoltarea fizică generală a copiiilor.

Vârsta optimă pentru a începe antrenamentele de tenis de masă este cuprinsă între 5 și 7 ani. În urmă cu 13 ani am început să practic acest sport, fără a întelege cât de complex poate deveni la nivel de performanță, din punct de vedere intelectual și disciplinar.

Prin practicarea acestui sport, copiii reușesc să își dezvolte capacitatea de a lua decizii rapid în raport cu situațiile neașteptate, capacitatea de a acționa în grup, chiar daca este un sport preponderent individual. Antrenamentele se desfășoara cu partener, respectul față de colegi și antrenori fiind o altă calitate dezvoltată prin sport, iar cea mai important, din punctul meu de vedere, este încrederea de sine.

Denisa Urîtu – arhivă personală

Sportivii care practică acest sport se deosebesc printr-un comportament liniștit și calculat în viața personală pentru a reuși să ia cele mai bune decizii în timpul meciurilor cu nivel mare de tensiune, disputate în timpul campionatelor internaționale de mare anvergură.

Personal, am înțeles acest lucru despre conduita comportamentală, în timpul Campionatului European de Juniori 2019, din Ostrava- Cehia. Fiind o competiție întinsă de-a lungul a 14 zile, tensiunea, stresul și emoțiile creșteau semnificativ cu cât ne apropiam de fazele finale ale competiției. Astfel, pentru a reuși să ai randament optim în fiecare zi, indiferent de circumstanțe, este nevoie de o disciplină interioară, pe care fiecare sportiv de înaltă perfomanță o dobândește o dată cu trecerea anilor și acumularea experienței.

La 17 ani, împreună cu colegele mele de echipă, am reușit să clasăm echipa României pe locul 5 la Campionatul European respectiv, fiind cea mai bună clasare din cariera mea la o competiție cu o astfel de anvergură. În proba individuală, am fost eliminată din concurs în meciul de intrare în primele 16 sportive U18 ale Europei la tenis de masă, după ce în turul anterior o eliminasem pe favorita cu nr.7 a concursului, clasându-mă la final în primele 32 de jucătoare la nivel european.

Denisa Urîtu – arhivă personală

La finalul celor două săptămâni pline cu meciuri desfășurate la toate probele, dublu, dublu mixt, individual și echipe, am reușit să înțeleg că sportul de înaltă perfomanță necesită o disciplină specifică unui sportiv de tenis de masă. Printre alte competiții de nivel înalt la care am mai luat parte pot include și Campionatele Balcanice, în cadrul cărora am reușit să obțin toate cele 3 locuri pe podium, de-a lungul mai multor ediții. Cea mai importantă clasare a mea la un astfel de campionat a fost pe prima treaptă a podiumului, cu echipa, la Campionatul Balcanic de Seniori din 2018, care a avut loc în Edirne, Turcia.

La vârsta de 7 ani, când am început sa practic această disciplină nu mă așteptam că voi ajunge să reprezint România la nivel internațional din postura de componentă a lotului național de cadete și junioare, iar apoi că voi reuși să evoluez ca jucătore până la vârsta de 20 de ani. În prezent, încă practic tenisul de masă dar mi-ar plăcea să reprezint în viitor România și ca parte a staff-ului tehnic, motiv pentru care am ales să îmi îmbunătățesc cunoștințele,  urmând studiile  Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Ovidius din Constanța, specializarea Kinetoterapie

Denisa Urîtu – arhivă personală

În concluzie, sportul reprezintă cea mai accesibilă metodă de recreere și are un impact pozitiv asupra calității  vieții, indiferent de ramura sportivă aleasă. Tenisul de masă se situează în topul clasamentului sporturilor practicate drept hobby, ajungând astfel foarte popular în rândul românilor. La nivel național sunt organizate campionate destinate amatorilor de tenis de masă. Prin urmare, încurajez fiecare cetățean să încerce acest sport în timpul liber în scop recreativ deoarece niciodată nu e prea târziu să încerci ceva nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *