Surfing

drd. Gabriela Tomescu

Acest sport nautic, originar din insulele Hawaii, constă în plutirea sportivului pe crestele valurilor cu ajutorul unor plăci speciale, pe care se stă în picioare. Cel mai înalt val pe care s-a practicat surf-ul a fost încercat de Garett McNamara, în Portugalia (23,8 metri). În istoria acestui sport, sunt două personalități care s-au făcut remarcate – James King, primul care a scris despre surfing-ul din Hawaii, și George Freeth, considerat a fi „părintele” surf-ului modern, după ce a tăiat plăcile în două jumătăți pentru a le face mai manevrabile, creând originalul „Longboard”.

Stăruială Bogdan Dan este un surfer care a descoperit acest sport relativ târziu. Student al Universității Ovidius din Constanta la Inginerie Mecanică, a decis ca la vârsta de 30 de ani să înceapă o nouă etapă în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o experiență care i-a schimbat viața: „De mic am avut întrebări legate de scopul meu în viață. Am experimentat orice pentru care simțeam pasiune și am înțeles că atunci când voi găsi ceva care să mă împlinească 100%, voi progresa rapid și voi putea servi societatea în cel mai bun mod. Am avut aproximativ 11 job-uri, am fost asociat în șase afaceri și am avut trei business-uri pe cont propriu. Am fost mereu dispus să renunț la ceea ce aveam, dacă simțeam că situația de la momentul respectiv nu mă mai împlinește. Datorită uneia dintre afaceri, la vârsta de 30 de ani am plecat în Los Angeles, locuind chiar lângă Ocean. Acolo am descoperit surf-ul. Mi se părea atât de natural, încât simțeam nevoia să practic acest sport zilnic, necondiționat. De aceea, un an mai târziu am renunțat la toate afacerile, am renunțat la confortul de la business-class sau la hotelurile de 5*, am renunțat la toți banii pe care îi aveam deja reinvestiți, și am ales să urmez calea acestui sport, să particip la competiții, sa ma perfecționez și să împart bucuria acestui sport și cu alte persoane. Surf-ul mă împlinește 100%. Recomand tuturor să îl încerce, deoarece oferă multe beneficii, printre care îmbunătățirea tonusului muscular și a stării de sănătate, efortul fizic fiind realizat la aer curat, salin. Cel mai important aspect este faptul că oferă stare de bine, pozitivism și dezvoltă îndemânarea, creierul secretând dopamină în timpul practicării surf-ului, care ajută la anticiparea mișcărilor. Valurile sunt diferite. Nu exista două valuri la fel, ceea ce îl învață pe om să se adapteze, să aibă răbdare, să fie responsabil și atent și să se concentreze. Oamenii de știință de la Harvard sunt de părere că surf-ul ne învață absolut toate lecțiile de care avem nevoie în viață.‘‘

Bogdan Dan Stăruială – arhivă personală

S-a întors în țară în 2018, și de atunci lucrează să popularizeze un sport nou pentru Romania. Bogdan a înființat o școală de surf, în prezent numindu-se HYROX 44 (https://hyrox44.ro/) și poate fi găsit pe plaja din Constanța, unde oferă cursuri de grup sau private. De asemenea, poate fi închiriat doar echipamentul, costurile pe oră fiind diferite în funcție de perioadă:

decembrie-apriliemai-noiembrieiulie-august
Placă surf20 leiPlacă surf30 leiPlacă de surf40 lei
Neopren de 6/450 leiNeopren de 3/2 sau 4/330 leiNeopren shorty15 lei
Mănuși10 leiMănuși5 lei  
Cagulă10 leiCagulă5 lei  
Încălțări neopren10 leiÎncălțări neopren5 lei  

Costul unui curs de grup este 150 lei/persoană, iar cel individual este 250 lei/oră, în aceste cazuri echipamentul fiind inclus în preț, iar durata este de 1:30 h. Pentru studenți sau persoanele cu salariul minim pe economie, există o reducere de 50%.

Avantajul acestui sport este că poate fi practicat în scop de distracție și, pentru a încuraja cât mai mulți tineri să descopere plăcerile surf-ului, se organizează în fiecare vară o competiție, indiferent de nivelul de pregătire al participanților, existând categorii de bărbați, femei și copii.

Din punctul de vedere al practicanților profesioniști de surf, acest sport este o artă, deoarece oferă liniște, relaxare, folosindu-se mișcări fine și precise, line, elegante, și se simte și adrenalina, mai ales când valurile sunt mari.  Această senzație de plutire, de zbor, în combinație cu apa mării, emoția așteptării valului și peisajul natural, albastru, culoare care simbolizează liniște și puritate, dezvoltă spiritul de libertate și dorința de exteriorizare.

Povestea lui Bogdan Stăruială este dovada că niciodată nu este prea târziu să încercăm lucruri noi care ne-ar putea schimba cursul vieții, sau ne pot aduce un plus de culoare. „Recomand tuturor să încerce. Ca activitate de timp liber, este un sport ce merită promovat, chiar daca posibilitatea practicării lui în România nu este cunoscută de multă lume. Deși valurile nu sunt la fel de mari ca cele din Ocean, Marea Neagra este suficient de agitată încât să pună în dificultate practicanții de surf. Și, dincolo de motivele sportive, este o activitate distractivă și relaxantă. Vara este scurtă la noi în țară și trebuie să profităm de soare, plajă, valuri și prieteni!”, a afirmat Bogdan (https://instagram.com/staruiala.bogdan.dan.44?utm_medium=copy_link).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.