sâmbătă, noiembrie 23, 2024
Competiții

De la teorie la practică…performanța la ea acasă

prof. univ. dr. Alin Larion/

Anul 2023 a reprezentat pentru atletismul universitar constănțean o explozie de rezultate performante în competițiile naționale și internaționale. Rezultatele sportive au fost posibile datorită factorilor care au stat la baza capabilității și exigenței cadrelor didactice ale Facultății de Educație Fizică și Sport prin întrepătrunderea științei și participarea activă la viața studențească de cercetare (simpozioane, conferințe sau mese rotunde studențești) ale studenților Universității Ovidius din Constanța care au obținut premii sau diplome de participare în urma participării la acestea.

După câștigarea titlului de cea mai talonată universitate la Campionatul Național Universitar de Atletism (sală, Bacău) au urmat participări la campionate și calificări la competiții de nivel înalt ale studenților facultății noastre, fie că s-au calificat la campionate europene, campionate europene pe echipe, campionate balcanice sau cupe naționale. De-a lungul anului am scos în evidență participarea și rezultatele extraordinare obținute de Gabriel Bitan (studii licență, an II), Răzvan Grecu (master / I), Marina Baboi (master / II), Edi Tămăduianu (licență / I), Antonia Bodnariuc (licență / II), Diana Ana Maria Ion (master / I), Andreea Taloș (master / I), Marius Bîra (licență / III), Robert Bârsa (master / I), Alexia Dospin (licență / I), Marian Petre (master / I), David Ciolpan (master / I), Dorin Andrei Rusu (licență / III), Andrei Sterea (licență / III), Dragoș Silvestru (master / I), Alexandru Toader (licență / III).

La Cupa României, care a avut loc la Craiova,  studenții facultății noastre, componenți ai cluburilor constănțene CSM, Farul, CSU Simona Halep au obținut următoarele rezultate: Radu Cristian Valentin, triplusalt (15.27m)- loc 1,  Ciolpan David, lungime(7,49m) – loc 1, Baboi Marina, 100m(11.60s) – loc 1, 200m (24.25s) – loc 1, Bodnariuc Antonia, 3000m obstacole (11:14,96min) – loc 1, Taloș Andreea, triplusalt (14.06m) – loc 2, Bîra Marius, aruncarea greutății (14.93m) – loc 2, aruncarea discului (30,73m)- loc 5, Silvestru Dragoș 110mg (14.31s- record personal) – loc 3, Sterea Andrei, 400m(48.73s) – loc 3, Ștafeta 4x400m (Sterea Andrei, Marian Andrei, Vasile Ionuț, Tănase Valentin) – 3.16.15min, loc 1, Ștafeta 4x100m A. (Ciolpan David, Marian Andrei, Silvestru Dragoș, Tănase Valentin) – 40.91s, loc 2, Ștafeta 4x100m B (Radu Cristian Valentin, Sterea Andrei, Vasile Ionuț, Bondoc Marian) – 42.95s, loc 5, Tămăduianu Eduard, aruncarea discului loc 5 (31.53m), aruncarea ciocanului loc 5 (57.05m), Vasile Ionuț- 400m loc 8 (49.70s)

Ne mai mândrim cu 3 atleți care au reprezentat Constanța la Campionatul European U23 (Espoo, Finlanda): Ioana Colibășanu (admisă la FEFS 2023- program SPM), Alexia Dospin (an I KMS) și Alexandru Toader (an III EFS). Ioana și Alexia (legitimate la CSM Constanța) au concurat la triplusalt iar Alexandru (CS Farul-CSM Constanța) la 110m garduri și ștafeta 4x400m. Participarea lor a fost una valoaroasă, notând ca pe o premieră participarea la un asemenea campionat european cu participarea a peste 40 de țări. Ioana a reușit ocuparea locului 12, Alexia locul 15 iar Alexandru locul 30 la 110mg și 13 la ștafeta 4x400m. Cele două atlete sunt din Techirghiol și Bacău, în timp ce Alexandru este din comuna Nufăru, județ Tulcea.

Intervievându-l pe Alexandru, aflat la prima sa participare la o competiție de asemenea nivel, cu ce păreri a revenit în România, acesta ne-a răspuns: “Pentru mine  a fost o încântare să reușesc să particip la un asemenea eveniment sportiv, am fost mândru să reprezint România și să fiu implicat în tot ceea ce înseamnă atletismul de performanță la nivel continental. Emoțiile au fost constructive, am fost entuziast pentru că am alergat alături de cei mai buni atleți ai momentului și mi-am dat seama că pot mai mult la următoarele competiții la care mi-am propus să mă calific pentru că am conștientizat că nu suntem cu nimic mai prejos ca alți sportivi din lume. Cred că avem un potențial extraordinar și pot afirma cu tărie că unde am ajuns în acest moment din punct de vedere sportiv reprezintă un cumul de factori ce se regăsesc în pregătirea teoretică și practică de la facultate care m-a ajutat enorm, în condițiile asigurate de cluburile constănțene la care sunt legitimat și în încrederea pe care am regăsit-o la cei dragi mie”.

La revenirea în țară, Alexandru a fost bucuros pentru că s-a întâmplat ceva ieșit din comun: a fost propus de Consiliul Local Nufăru-județ Tulcea pentru a i se conferi titul de cetățean de onoare al comunei, un gest superb semnat de primarul locului în care s-a născut Alexandru, o bucurie pentru cei dragi, un act de însemnătate pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *