miercuri, octombrie 23, 2024
ActualitateStudenți

Eden Lică – de pe băncile Fefs Constanța, direct pe prima treaptă a podiumului American la Pickleball

drd. Gabriela TOMESCU |

Eden Lică este unul dintre sportivii constanțeni de top, care a cunoscut o mare dezvoltare pe plan profesional în urma absolvirii studiilor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Constanța. Acesta a practicat tenis de câmp de la vârsta de 6 ani, la 16 ani clasându-se pe locul 12 mondial, la Juniori. La Seniori a obținut  mai multe titluri de campion national la simplu si dublu și campion international la dublu, împreună  cu Horia Tecău (absolvent FEFS).

Eden Lică și Andrei Dăescu
Sursa: Facebook

Eden a absolvit FEFS în anul 2008, cu specializarea Tenis, finalizând în același timp și modulul Psihopedagogic, cursuri care i-au oferit posibilitatea de a lucra ca profesor de educație fizică la o școală gimnazială. După doi ani, a luat hotărârea de a-și urma cariera în Canada, colaborând cu mai mai multe structuri cu caracter sportiv. ,,Universitatea Ovidius este recunoscută la nivel internațional. Am realizat lucrul acesta când am ajuns acolo. Pentru orice job mi s-a cerut diploma de absolvire și am fost acceptat de fiecare data. Degeaba esti un sportiv recunoscut. Studiile în cadrul unei facultăți recunoscute în toată lumea sunt cele mai importante, deschid uși. De asemenea, fără modulul psihopedagogic nu știu dacă aș fi avut atât de multe oportunități. Faptul că în CV-ul meu se regăsea experiență în calitate de antrenor dar și cea de profesor de educație fizică a contat enorm. Această facultate poate oferi multe oportunități. Depinde de fiecare cum profită de ele. Sfatul meu pentru studenți este să facă alegeri potrivite, să își aleagă specializarea care îi poate ajuta cu adevărat, să exploateze sportul pe care îl cunosc cel mai bine și să termine modulul psihopedagogic. De asemenea, participarea la cursuri este esențială. Unele materii pot părea nefolositoare, însă este greșit. Faptul că am învățat câte ceva despre fiecare sport m-a ajutat să pot avea o conversație la nivel ridicat cu persoane specializate în mai multe ramuri din domeniu, să îmi dezvolt cunoștințele și abilitățile sportive. Sunt profesori de excepție de la care oricine are ce învăța. Eu am aplicat ceea ce am învățat în facultate. Înclusiv în ceea ce privește refacerea organismului. Mă bucur că am urmat studiile la Constanța. Fără această diplomă apreciată la nivel internațional nu m-aș fi putut angaja nicăieri!”, a declarat Eden Lică pentru Revista FEFS Constanța.

În prezent, Eden Lică practică Pickleball, cel mai în vogă sport în America, care se aseamană foarte mult cu tenisul de câmp, regulamentul fiind același, diferențele fiind dimensiunea terenului, a rachetei și greutatea mingii, care sunt mai mici, respectiv mai ușoară. În 2017 Eden a câștigat primul turneu internațional, ar în anul 2019 fiind deja clasat pe locul 3 în lume la acest sport. În anul 2021, alături de coechipierul său, Andrei Dăescu a cucerit 8 titluri, dintre care cel mai important fiind cel de Campioni Naționali ai SUA la Pickleball indoor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *