Drumul către performanță
Dragoș Silvestru |
„ În acest sezon indoor (18-19 februarie), Dragoș a obținut prima medalie din carieră la seniori în proba de 60mg (metri garduri) cu un rezultat de excepție 8.07s (secunde). A urmat participarea la Campionatul Național Universitar de Atletism (Bacău, 25-26 februarie) unde a devenit, tot pentru prima dată în viață campion național universitar. ” a declarat antrenorul studentului FEFS Constanța, prof.univ.dr. Alin Larion .
Mă descriu ca fiind un om simplu, dar cu aspirații mari! Născut în satul Fântâna-Mare din județul Tulcea, sunt o fire energică, iubitor de mișcare și în mod special de fotbal încă din vremea copilăriei. La vârsta adolscenței am decis sa mă înscriu la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța, la secția atletism, urmând să mă transfer în semestrul II la clasa de fotbal.
Pe parcursul primului semestru am avut-o ca antrenoare pe doamna Niculina Chiricuță, care mi-a transmis iubirea față de această disciplină sportivă, făcându-mă să-mi schimb decizia în vederea mutării mele la clasa de fotbal.
Hotărât că vreau să descopăr tainele acestui sport, am început cu proba de triplusalt, o proba complexă și dificilă în care ligamentele, tendoanele și gleznele sunt solicitate la maxim. Odată cu începerea antrenamentelor de triplu au început și durerile în zona gleznelor care se umflau și mă chinuiau, fapt ce a condus la decizia de a mă reprofila spre o nouă probă.
Datorită domnului profesor Alin Larion, care mă văzuse la un antrenament de viteză și a sfatuit-o pe doamna Chiricuță să îmi testeze abilitățile în proba de garduri, mi-am găsit drumul. „Doamnă, băiatul acesta ar putea fi un gardist de mare performanță.”, a fost propoziția pe care am auzit-o în timpul antrenamentului și m-a motivat pe loc să încerc această nouă, pentru mine, probă. La câteva secunde după ce trăsesem cu urechea la conversația celor doi antrenori, am trecut primul gard care se afla deja amplasat pe pistă. Încântarea a fost de ambele părți, astfel încât de a a doua zi am început să-mi pun garduri și să învăț tehnică de trecere. Așa a fost începutul meu.
După un sezon în care m-am antrenat din greu dorindu-mi să obțin prima mea medalie la o probă individuală, am participat cu încredere la primul concurs unde am concurat în proba de 110mg (metri garduri). Emoțiile au început să mă copleșească odată cu observarea celorlalți competitori, dar toate aceste emoții s-au transformat în dorința de a demonstra ce pot atunci când doamna Chiricuță râzand mi-a subliniat că obiectivul meu este acela de a intra în finală, MĂCAR….. Acel MĂCAR, m-a motivat, deoarece, voiam să-i demonstrez că pot face mult mai mult de atât. După ce am alergat în serie unde am terminat pe primul loc, m-am dus imediat pe partea cealaltă a stadionului, la sectorul de sărituri, unde antrenoarea mea era cu colegii. I-am spus că am terminat pe primul loc în serii. M-a felicitat, fiind extrem de calmă și relaxată. M-a mirat atitudinea ei calmă și trecerea abruptă de la „să prinzi finala, macăr” la „în finală alergi cum știu eu că poți”. Aceea a reprezentat pentru mine prima mea lecție în calitate de viitor antrenor și a sublinat în mintea mea rolul antrenorului, de a pregăti și motiva sportivii prin diferite mijloace. Doamna antrenor a folosit această metodă știind rezultatele de care sunt capabil, dacă sunt motivat. În finală eram calm și focusat pe ceea ce trebuie să fac. La comanda „Gata”, a starter-ului eram pregatit să demonstrez ce pot. La finalul cursei, am așteptat cu nerăbdare să văd ce indică tabela de marcaj ….. Silvestru Dragos 14,77 locul 3 . Eram în extaz! M-am bucurat nespus de tare și sonor. Țipând, mi-au dat chiar lacrimile. În acel moment, în capul meu, erau prezente toate antrenamentele, fie ele grele sau nu, prin care am trecut. Totul s-a valorificat. Antrenoarea mea își manifesta de data aceasta fericirea. M-a luat în brațe și mi-a spus: „Știam că poți, dar am vrut să-ți dau un motiv în plus ca să demonstrezi ceea ce eu stiu deja. Drumul tău către marea performanță acum începe.”
Așa a început drumul meu, cu urcușuri și coborâșuri, parcurs în care am învățat să mă ridic, fiind ajutat de frumoasa mea echipa de colegi. După acest concurs au urmat multe altele, totodată obținând nenumarate medalii de bronz, argint și aur.
După ieșirea doamnei Niculina Chiricuță la pensie am colaborat cu doamna Carmen Botea cea care m -a învățat să-mi prioritizez anumite obiective și cu care m-am antrenat cu drag, în cele din urmă am ajuns în echipa de atleți pregătiți de domnul profesor Alin Larion, cel care m-a învățat în profunzime tehnica de garduri, fiind însuși un fost gardist cu recorduri naționale. Tot cu ajutorul domnului Larion am aprofundat importanța relației antrenor -sportiv .
La finalizarea studiilor liceale, am optat pentru continuarea studiului sportului, depunandu- mi dosarul de înscriere la Facultatea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, la profilul Sport si Performanță Motrică.
Cu toții știm ca teoria se îmbină cu practica, iar cursurile urmate la facultate m-au ajutat să aprofundez anumite cunoștințe despre atletism cât și despre alte discipline sportive, informații ce m-au ajutat în elaborarea și mai ales în înțelegerea unui plan de antrenament. Am descopetir cauzele și efectele acidului lactic, în diminuarea oboselii, despre rolul încălzirii, motivele anumitor dureri, cât și despre elementele de refacere.
Obiectivul meu actual este să obțin o convocare în lotul național al României unde să reprezint cu mândrie țara în probele de 60 metri garduri sau 110 metri garduri fie la Campionatele Balcanice, Campionatele Europene, Campioantele Mondiale sau de ce nu, Jocurile Olimpice.
” Alături de performanțele obținute de Dragoș Silvestru la Campionatul Național Universitar de Atletism în sală, organizat de Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU) din cadrul Ministerului Educației, în perioada 24 – 26 februarie 2023, la Bacău , alți 17 studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport au urcat pe podium la această competiție, clasând detașat Universitatea Ovidius din Constanța pe locul I.
Delegația condusă de prof. univ. dr. Alin Larion și conf. univ. dr. Cristian Popa, a obținut la întrecerea la care au participat sportivi din 26 de centre universitare, următoarele rezultate:
Medalii de aur:
Diana Ion (Master Educație Fizică și Sport Școlar I, triplusalt, lungime),
Alexandru Vișan (Master Educație Fizică și Sport Școlar II, triplusalt),
Marina Baboi (Master Performanță în Sport II, 60m),
Andrei Rusu (Sport și Performanță Motrică III, 1500m, 3000m),
Antonia Bodnariuc (Educație Fizică și Sportivă II, 3000m),
Dragoș Silvestru (Master Educație Fizică și Sport Școlar I, 60mg),
David Ciolpan (Master Educație Fizică și Sport Școlar I, lungime).
Medalii de argint:
Alexia Dospin (Educație fizică și sportivă I, triplusalt),
Ioana Manoliu (Facultatea de Medicină III, lungime),
Alexandru Toader (Educație fizică și sportivă III, 60m),
Alexandru Toader (Sport și Performanță Motrică III), Andrei Sterea (Educație fizică și sportivă III), Cristian Berghea (Sport și Performanță Motrică II), Alexandru Vișan (Master Performanță în Sport II) – ștafetă 4 x 400m.
Medalii de bronz:
Ioana Manoliu (Facultatea de Medicină III, triplusalt, 60mg),
Robert Bîrsă (Master Educație Fizică și Sport Școlar I, 60m),
Andrei Sterea (Sport și performanță motrică III, 400m),
Dragoș Silvestru (Master Educație Fizică și Sport Școlar I, triplusalt),
Alexia Dospin (Educație fizică și sportivă I, lungime).” a conchis prof. univ. dr. Alin Larion